Foto: Terje Pedersen / NTB

Brevet ble omtalt i lokalavisen Hadeland 24. august 2020 (betalingsmur (faksimile lenger ned)): https://www.hadeland.no/lunner-mann-i-brev-til-hareide-skam-deg-og-be-tre-ekstra-fader-var-for-du-legger-deg-i-kveld/s/5-21-769638


Lunner, den 17. juni 2020

Til samferselsminister Knut Arild Hareide.

Jeg synes prosjekteringen av riksvei 4 er en skandaløs affære og at det er en hån mot alle oss i Lunner at vi må betale hundrevis av kroner hver eneste måned i bom for en vei som ingen av oss på bygda ønsker og for en vei som ikke engang er bygd i kommunen.

Samtlige av nødetatene ligger i Gran kommune. NAV ligger i Gran kommune. Vårt nærmeste handelssenter ligger i Gran kommune. Vi blir derfor pålagt en ekstraskatt for å kunne benytte grunnleggende tjenester som legevakt etc.

At man med flatlusas frekkhet heller ikke lar oss få passere bommen hjem igjen gratis innen en time, eller lar oss på bygda i det minste få kjøre gratis gjennom bommen på gamleveien vitner om holdninger du som en kristen og troende mann burde holde deg for god for; men det er vel vanskelig å se hvem man sparker ned på oppe på sin høye hest.

Ny riksvei kommer ikke fordi vi på bygda trenger det til og fra nabokommunen; den kommer så folk med mer enn nok penger fra før av kan kjøre teslaer og andre elbiler vederlagsfritt gjennom bommen på vei til hytta mens vi på bygda sitter igjen med skjegget fullt av postkasser og en regning for en vei som ikke engang er bygd i vår egen kommune.

Etter at Riksvei 4-prosjektet ble igangsatt har 28 hjem blitt revet, Flågenvegen, som går parallelt med Riksvei 4 er totalt ødelagt og grøften og skråningen opp mot vår eiendom er fullstendig utradert og ødelagt. Men det er en liten pris å betale mot de som har mistet hus og hjem, alt fordi veiprosjektering i Norge, ett av verdens rikeste land, er så dårlig kvalitetssikret og prosjektert at man ikke får gjort noen ting.

Du burde skamme deg, og det burde samtlige tidligere samferdselsministere også, for her trengs en grundig og kraftig gjennomgang og oppstramming.

Det er ikke rart veier i Norge blir dyrt når man bruker 250 millioner kroner på prosjektering før man en gang har satt et spadetak i jorda.

Jeg utfordrer deg til å komme en tur til Lunner og snakke ansikt til ansikt med Hanne Sløtte og de andre som dere har rammet med våset deres. Det nytter ikke å stå på TV mens du lirer av deg taler fra et manus når du ikke tør å møte de du rammer i virkeligheten.

Skam deg, Hareide. Skam deg, og be tre ekstra fader vår før du legger deg i kveld. Forresten, be fem.

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/28-hjem-ble-jevnet-med-jorda.-alt-kan-vaere-forgjeves- 1.15042456


Mathias Sky