For en stund siden var jeg på Elkjøp med en kamerat. Stedet var Fredrikstad og dagens oppdrag var innkjøp av RAM til min kjære Macbook Pro. Jeg hadde et gavekort jeg måtte få brukt og tenkte at dette var en glimrende sjanse til å få brukt det opp. Vi tok turen til Rolvsøy og entret Elkjøp, for det som skulle vise seg å bli en opplevelse for livet.

Vi går inn og tar til høyre mot Apple-seksjonen og snakker med en mann der. Vi ber om RAM til en Macbook Pro og han viser oss til der de har dette. Han finner noen med ønsket hertz, vi registrerer navnet mitt og går tilbake til Apple-seksjonen for å titte litt.

Mens vi står der kommer det en eldre kar og ser på litt forskjellig før han starter å forulempe en Elkjøpansatt høylytt og med krass stemme:

Gammel mann: «Hei! Jobber du her?! Eller driver du bare å later deg?»
Elkjøpansatt: «Hei, ja jeg jobber her ja» (lettere sjokkert)
Gammel mann: «Er det mulig å dra deg løs derfra og få litt hjelp her?!»
Elkjøpansatt: «Ja, jeg kan hjelpe deg jeg.»
Gammel mann: «Å ja, så du kan det altså?! Så fint da..»
Elkjøpansatt: «…»

Litt forfjamset går vi videre i butikken og tenker ikke noe særlig mer over dette. Fremme i kassa står vi og småsnakker litt før det blir min tur. Jeg går frem, sier navnet mitt og før jeg rekker noe mer kommer den samme gamle mannen gående forbi de andre i køen, slenger varene sine mer eller mindre foran meg og stiller seg helt inntil slik at han faktisk skubber borti meg. Jeg ser på han og han står bare og ser rundt i butikken.

Kvinnen bak disken ber meg taste inn koden på gavekortet mitt og jeg sier at «Ja, det skal jeg gjøre så snart denne mannen har snudd seg vekk» med en litt halvkrass dog innbydende stemme. Den gamle mannen bråsnur seg mot meg og utbryter «Å ærre mulig?! Å herregud. Ååff å meg, ja den koden din er jeg virkelig ikke interessert i. Ærre mulig?! Er bra frekk ungdom?!» hvorpå jeg blir stående og stirre på vedkommende til han var ferdig.

Når personen var ferdig spør jeg «var det noe mer da?» og mannen utbryter igjen «å ærre mulig!? Makan til frekk ungdom, jammen er du tøff nå, å herregud». Jeg forteller så fyren nøyaktig hva jeg mener om ham med en overraskende rolig stemme og får nok en gang en tirade rettet mot meg hvor han forteller meg hvor frekk en ungdom jeg er, hvor oppgitt han er og nok en gang at han ikke er interessert i koden min.

Jeg snur meg nok en gang mot vedkommende gamle mann og sier «jeg er bare ikke interessert i at du skal se den gavekortkoden min. Den er privat og det står igjen ganske mye penger på den.» Han fortsetter tiraden sin og avslutter med å si «det står en kar til der»- og peker på Simen som stod rett bak meg. Det har nå kommet flere mennesker i køen bak oss.

Jeg sier «han er med meg han» og snur meg tilbake mot damen bak kassen hvorpå han utbryter «han er med deg ja?! Ærre mulig?! Da er det ikke så farlig da?! Makan til frekke ungdommer, hæ!?» Jeg begynner så å taste inn kode min, dog først på feil maskin og får så beskjed om å taste inn på en annen tastesak. Etter å ha trykket inn koden min og alt er i orden snur jeg meg nok en gang til mannen og spør «var det noe mer sånn til slutt da?» og stirrer han inn i øynene.

Kvinnen bak disken utbryter da «kan ikke du bare ta kvitteringen din og gå? Kan du ikke bare ta den og gå så er du ferdig med det? Bare ta kvitteringen din og gå.» Jeg tar og stirrer på kvinnen, dytter varene til den eldre mannen ned og går rolig ut av butikken mens han fortsetter med tiraden sin.

Ute ringer jeg til kundeservice og klager på den kvinnelige kassaansatte som tok den eldre mannens parti. Jeg fikk ingen respons der og ba om å få snakke med lederen hennes og hun satte meg over og jeg fortalte hele historien i sin helhet til henne. Hun lovet å ta dette videre.

Etter en uke hadde jeg enda ikke hørt noe og jeg ringer tilbake og ber om å få snakke med en ansvarlig person hos Elkjøp. Det får jeg og hun kan se saken der og hun beklager på vegne av hele Elkjøp hele hendelsen og forteller at det står en notis om at butikksjefen skal ta kontakt. Jeg takker og venter. Etter nok en uke ringer jeg tilbake og får beskjed om at jeg kan få prate med en regionsansvarlig for Elkjøp Fredrikstad. Han forteller at han skal be butikksjefen ta kontakt, hvilket han gjorde i dag.

Butikksjefen ringte og fikk min forklaring og stusset litt over at min og den kassaansattes versjon var så like, men også så forskjellige. Hun hadde nemlig ikke fått med seg den eldre mannens utbrudd, hvilket alle andre hadde. Han beklaget på vegne av henne, ga meg navnet hennes og lurte på om jeg ville hun skulle ringe meg og be meg om unnskyldning for hennes oppførsel mot meg. Jeg sa at det trenger jeg ikke å forulempe henne med.

Han spør videre hva jeg ønsker som kompensasjon og forteller at det har jeg ikke tenkt på. En unnskyldning var egentlig nok for meg. Han lurer så på om jeg kanskje trenger noe tilbehør til macen min og jeg forteller at en lader ekstra hadde kanskje vært kjekt? Jeg får da beskjed om at det vil ligge en lader klar til meg i hentehylla neste gang jeg kommer innom Elkjøp Rolvsøy som plaster på såret og han beklaget nok en gang på vegne av den kassaansatte og Elkjøp Rolvsøy.

Så, det nytter å klage på urettmessig og dårlig oppførsel.